21考研英语二冲刺阅读模拟试题练习1

2020-11-25

747

模拟练习是考研冲刺阶段不可缺少的。不仅要适应考场的紧张气氛,还要进行查漏补缺。因此,大家在做模拟训练时,一定要把控好时间,在合适的时间段内,把控好正确率,从而对自己做一个考前评估!启航考研小编整理了考研英语二的模拟试题练习,一起来看看吧。

Text 1

It is often only when we lose things, or risk losing them, that we realize how much we value them. As public library budgets have shrunk and doors have closed, people who had not given libraries much thought have been stirred to action. High-profile campaigns against closures have been fought, and in some cases won. Cressida Cowell, the new children’s laureate, is urging that school libraries be made a legal requirement. But the fate of librarians has largely escaped notice.

This is a mistake, because they are the guides and curators without whom a library, whether standalone or in a school or institution, is simply a collection of books. At their best they can reshape not only the skills and knowledge of users, but their whole perspective: “How many times I’ve been told about a librarian who saved a life by offering the right book at the right time,” the American author Judy Blume has said.

Yet 10,000 jobs in council libraries have been lost since 2005. Technology has displaced some, with the creation of unstaffed branches, and has transformed the role of others; computer access is now an important aspect of the service, and librarians routinely help people with online benefits applications.

There is no reason why libraries should not offer this kind of support, as long as staff have sufficient resources and training. The baby and book groups, homework and play clubs hosted by libraries are a positive extension of their role. But such activities must not come at the expense of the librarian’s task of championing books and literacy, which is even more important in an age of information overload and fake news.

Shrunken budgets inevitably make this service harder to deliver: when libraries no longer have budgets to buy new publications, which may in part explain a recent fall in lending. Such cuts affect all sorts of people, but are particularly damaging when children cannot find books to suit them. This year marks the 20th anniversary of the Summer Reading Challenge, a scheme offering incentives to children who sign up to read a book a week during the holidays; especially valuable to those who don’t go away or have shelves full of books at home. It is also a reminder of the kind of one-on-one engagement that has become a rarity. The ideal librarian is a skilled maker of recommendations.

Librarians can be much more than book experts. Libraries are community as well as knowledge hubs, and should promote and harness civic activism. Any government with a serious commitment to expanding educational opportunities for young and old would invest, not only in libraries, but in the people who work in them.

21. In Paragraph 1, the author shows his concern about ______.

[A] the neglect of librarians’ fate

[B] the shrinkage of library budget

[C] the huge decline of book reading

[D] the chaos stirred by campaigns

22. Judy Blume most probably agrees that .

[A] librarians often make mistakes

[B] libraries always save people’s lives

[C] librarians help readers remodel their viewpoints

[D] libraries need more guides and curators than before

23. One of the reasons for the reduction of librarian jobs is that .

[A] technology creates unstaffed branches

[B] council libraries have financial crisis

[C] librarians are not satisfied with their jobs

[D] there is a slowdown in American economy

24. The Summer Reading Challenge aims to ______.

[A] help adults to find suitable books

[B] recruit more professional librarians

[C] encourage children to read books

[D] raise money to buy new publications

25. The most suitable title for this text would be _______.

[A] Library: Replacement of School Education

[B] Library: Symbol of the American Economy

[C] Librarians: Guide to Life, Not Just to Books

[D] Librarians: Leader of National Education

21.【答案】A

【解析】本题为细节题。根据题干关键词Paragraph 1定位至原文首段。首段末尾有But转折词出现,一般其后的内容为本文作者观点,即:the fate of librarians has largely escaped notice(图书管理员的命运在很大程度上被忽略了)是作者强调的内容。A项the neglect of librarians’ fate(对图书管理员命运的忽视)符合原文内容。故正确答案为A。

【干扰项】B项the shrinkage of library budget(图书馆预算的缩减)出自②句,但只是对现状的描述。C项the huge decline of book reading(图书阅读量的大幅下降)属于无中生有,原文并未提及。D项the chaos stirred by campaigns(反抗运动引起的混乱)是对首段③句的概括,不是作者的观点。

22.【答案】C

【解析】 本题为细节题。根据题干关键词Judy Blume可定位至原文第二段。②句they can reshape not only the skills and knowledge of users, but their whole perspective(他们不仅可以重塑用户的技能和知识,还可以重塑他们的视角)即为Judy Blume赞同的观点。C项librarians help readers remodel their viewpoints(图书管理员帮助读者重塑他们的观点)符合原文观点。故正确答案为C。

【干扰项】A项librarians often make mistakes(图书管理员经常犯错误)属于无中生有,原文未提及。B项libraries always save people’s lives(图书馆总是能拯救生命)属于偷换概念,原文②句a librarian who saved a life by offering the right book at the right time(图书管理员通过在合适的时间提供合适的书来拯救生命)的主语是图书管理员而不是图书馆。D项libraries need more guides and curators than before(图书馆比以前需要更多的向导和管理者)属于断章取义,①句提到了they are the guides and curators(图书管理员是向导和管理者)但未提及需求量增加。

23.【答案】A

【解析】本题为细节题。根据题干关键词librarian jobs可定位至原文第三段①句。该句位于段首,是总述,后面为分述,即分述部分为图书管理员工作岗位减少的原因。②句Technology has displaced some, with the creation of unstaffed branches(技术通过创造了无人值守的分支机构而取代了一些岗位)符合原文观点。故正确答案为A。

【干扰项】B项council libraries have financial crisis(理事会图书馆有财务危机)属于无中生有,文中只提到理事会图书馆,并未提到其财务状况。C项librarians are not satisfied with their jobs(图书管理员对他们自己的工作不满意)属于无中生有。D项there is a slowdown in American economy(美国经济增长缓慢)属于对首段②句public library budgets have shrunk的过度推断。

24.【答案】C

【解析】本题为细节题。根据题干关键词Summer Reading Challenge可定位至原文第五段。③句the Summer Reading Challenge, a scheme offering incentives to children who sign up to read a book a week during the holidays(夏季阅读挑战计划为在假期报名每周读一本书的儿童提供奖励)指出该计划的目的是为了鼓励孩子们在假期读书。C项encourage children to read books(鼓励孩子们读书)符合原文内容。故正确答案为C。

【干扰项】A项help adults to find suitable books(帮助成人找到合适的书籍)属于信息错误,本段③句明确指出夏季阅读挑战针对的人群是儿童。B项recruit more professional librarians(招募更多专业的图书管理员)属于无中生有,原文未提及。D项raise money to buy new publications(筹集资金买新的出版物)关键词new publications来自本段①句libraries no longer have budgets to buy new publications(图书馆不再有预算购买新出版物),但原文并未提及这与夏季阅读挑战计划之间的关系。

25.【答案】C

【解析】本题为主旨大意题。本文第二段②句they can reshape not only the skills and knowledge of users, but their whole perspective表明作者的观点:图书管理员可以重塑用户的技能和知识,还可以重塑他们的视角。第六段Librarians can be much more than book experts(图书管理员不仅仅是图书专家)再次强调观点:图书管理员不仅是图书专家还能在精神和心灵上帮到读者。C项Librarians: Guide to Life, Not Just to Books(图书管理员不仅仅是书籍的向导,更是精神的向导)符合作者观点。故正确答案为C。

【干扰项】A项Library: Replacement of School Education(图书馆是学校教育的替代)观点太绝对,且本文未提及,属于无中生有。B项Library: Symbol of the American Economy(图书馆是美国经济的标志)属于断章取义,文中提到了图书馆和财政预算,但是并未阐释二者的关系。D项Librarians: Leader of National Education(图书管理员是国家教育的领导者)属于无中生有。

【参考译文】

通常只有当我们失去或有失去一些东西的风险时,我们才会意识到它们有多重要。随着公共图书馆的预算缩减甚至被关闭,那些没怎么关注过图书馆的人们开始被动员起来采取行动。他们已经开展了反对关闭图书馆的高调运动,并取得了一些胜利。新儿童桂冠作家Cressida Cowell敦促把学校图书馆纳入法定要求。但图书管理员的命运在很大程度上却被忽略了。

这是不对的,因为他们是向导和管理者,没有他们,图书馆无论是独立的还是在学校或机构就只是一个放书的地方。在他们最好的状态下,他们不仅可以重塑用户的技能和知识,还可以重塑他们的视角。“我听过无数个图书管理员通过在合适的时间提供合适的书从而拯救了人的生命的故事”,美国作家朱迪布鲁姆曾说。

然而,自2005年以来,理事会图书馆已经砍掉了10,000个工作岗位。技术已经取代了一些人,创造了无人值守的分支机构,并改变了其他人的角色;计算机访问现在是服务的一个重要方面,图书管理员通常会帮助人们使用在线福利应用程序。

只要员工有足够的资源和培训,图书馆就没有理由不提供这种支持。图书馆主办的儿童读书小组、家庭作业和游戏俱乐部是他们角色的积极延伸。但是,这些活动绝不能取代图书管理员捍卫书籍和知识的职责,这一点在信息过载和假新闻泛滥的时代更为重要。

预算缩减不可避免地导致了这项服务难以实现,图书馆已经没有预算购买新的出版物,这可能在某种程度上解释了最近借书量减少的现象。这种削减影响了各种各样的人,但是当孩子们找不到适合他们的书籍时,这种情况尤其具有破坏性。今年是夏季阅读挑战20周年,该计划为在假期报名每周读一本书的儿童提供奖励;对于那些不出门或家里书架堆满书的人来说特别有价值。这也提醒人们,这种一对一的参与已经变得很罕见。理想的图书管理员应该是熟练的图书推荐人。

图书管理员不仅仅是图书专家。图书馆既是社区,也是知识中心,应该促进和加强公民行动主义。任何认真致力于为年轻人和老年人提供更多教育机会的政府,不仅会投资图书馆,还会投资在其中工作的人。

以上是启航考研小编为大家整理的考研英语二冲刺阅读模拟试题练习,小编祝大家每天坚持复习,来年迎来一个理想的成绩。

【考研党必备学习资料包】:考研真题+免费择校择专业+免费考研复习规划,更有考研课程优惠券等你来加购~名额有限立即领取【领取链接】

【启航教育考研辅导课程推荐】:面授课集训营(寒假学霸营,>22全年集训营),专业课一对一辅导考研网课全程班包含公共课以及专业课,这些课程中都会配有内部讲义以及辅导书和资料,同时会有教研教辅双师模式对大家进行教学以及督学,并配有24小时答疑和模拟测试等,具体详情可直接咨询在线客服老师。


声明:本站部分文章来源于网络,若侵犯到您的权利,请联系 400-108-7500 【编辑:刘老师】

姓名

手机号

报考专业

请选择  
  • 计算机
  • 经济学
  • 金融硕士
  • 法律硕士
  • 应用统计
  • 机械工程
  • 管理学
  • 通信工程
  • 教育学
  • 心理学
  • 国际商务
  • 土木工程
  • 其他专业
一键申请
扫描上方二维码免费领取学习资料